Taşyünü Nedir? Taşyünü, volkanik kayaçlardan elde edilen minerallerin (bazalt, diyabaz, dolomit) çok yüksek sıcaklıklarda (1400-1500°C arasında) eritilip, elyaf haline gelmesiyle üretilir. Üretilen elyaf %97 oranında doğal elyaf içermesi nedeniyle yangına karşı dayanıklı, su itici özelliği olan ısı ve ses yalıtım malzemesi olarak da bilinmektedir. Taş yünü dışarıdan ya da diğer katlardan gelen sesleri tutar. Bu sayede bina içerisinde daha konforlu yaşanır. Taş yünü genelde ısınma problemler yaşayan insanların ısı izolasyonu yaparken tercih ettiği malzemedir.
Binalarda Taşyünü
Binaların mantolamasını taş yünü plakalarla yaptıranların ısınma problemleri çözümlenmektedir. Taşyünü mantolama ile yalıtım % 60 ve % 70 oranında artmaktadır. Difizyona açık olup, deforme olmaz. Yapı bakımından nefes alan bir dokuya sahiptir. Taş yününün, kullanım yeri ve amacına göre boyutları değişmektedir. Bu yüzden ihtiyaca göre farklı boyut ve tekniklerde üretilmektedir.
Taşyünü inorganik yapıda olan elyaftır. Bu yapısı sayesinde çürüme yapmaz, bakteri ve mikroorganizma üremesi de olmaz. Doğal yapısından dolayı ekolojik ve çevre dostudur. Çünkü yalıtımı sayesinde fosil yakıtlara olan ihtiyaç azaldığından çevreye verilen CO ve CO2 salınımı da azalmaktadır. Taş yünü nem barındırmaz.
Taş Yünü Kullanım Alanları
Taş yünü nedir? Sorusunun ardından taş yünü nerelerde kullanılır? sorusu da önemlidir. Taş yünü çatılarda, çeşitli duvar bölmelerinde, fırın izolasyonunda, dış cephe ve çelik kapıların yalıtımlarında, elektrikli ev gereçlerinde, gemi inşaatlarında ısı, ses, rutubet yalıtımını sağlamak için kullanılmaktadır. Ayrıca yangın güvenliği gerektiren yerlerde de kullanılmaktadır. Son yıllarda ise organik tarımda ve seracılıkta da kullanılmaktadır. Üst seviye koruyuculuk özelliği bulunmaktadır. Yazın binalarda klima gereksinimini de azaltmaktadır. Klima gereksinimi azaldığı için enerji tasarrufu da yapılmış olur.
Bir önceki yazımız olan Osb Levha Nedir başlıklı makalemizde osb levha fiyatları ve osb2 fiyatları hakkında bilgiler verilmektedir.